Tηλ.: 697 856 3749
Ψυχοθεραπεία Ενηλίκων
Ψυχοθεραπεία Ενηλίκων
Ο τρόπος που σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας, τους άλλους και τον κόσμο επηρεάζει άμεσα το πώς νιώθουμε και, κατ' επέκταση, την καθημερινή μας λειτουργικότητα. Στις συνεδρίες ακολουθούμε το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Μοντέλο ψυχοθεραπείας (CBT), σύμφωνα με το οποίο, θεραπευτής και θεραπευόμενος δουλεύουμε μαζί ώστε να αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε τις δυσκολίες του θεραπευόμενου, εστιάζοντας στη σύνδεση μεταξύ σκέψης, συναισθήματος και συμπεριφοράς.
Με βάση την κατανόηση των ιδιαίτερων προβλημάτων του κάθε ατόμου, θεραπευτής και θεραπευόμενος θα δουλέψουμε μαζί για τον προσδιορισμό των στόχων και θα συμφωνήσουμε σε ένα θεραπευτικό πλάνο. Η θεραπεία επικεντρώνεται στο να βοηθηθεί ο θεραπευόμενος να ανακαλύψει πώς προβλήματα και εμπειρίες από το παρελθόν επηρεάζουν ακόμα το εδώ και τώρα, και να μάθει νέες μεθόδους και δεξιότητες προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα.
Επιπλέον, ακολουθούμε και τη Θεραπεία Εστιασμένη στη Συμπόνια (CFT), μια συμπληρωματική προσέγγιση που εστιάζει στην ανάπτυξη της αυτοσυμπόνιας και της κατανόησης των εσωτερικών συναισθημάτων και σκέψεων. Μέσω της CFT, οι θεραπευόμενοι ενισχύουν την ικανότητά τους να είναι πιο ευγενικοί και υποστηρικτικοί προς τον εαυτό τους, προάγοντας την εσωτερική ηρεμία και ενδυνάμωση για την αντιμετώπιση των δυσκολιών της καθημερινότητας.
Γνωσιακό Συμπεριφορικό Μοντέλο Ψυχοθεραπείας
Cognitive Behavioral Therapy (CBT)
Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία αναπτύχθηκε από τον Aaron T. Beck. Πρόκειται για μια μορφή ψυχοθεραπείας κατά την οποία θεραπευτής και θεραπευόμενος βασίζονται στην αμοιβαία συνεργασία για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων. Είναι μια δομημένη θεραπεία σύντομης διάρκειας και έχει επιστημονικά αποδειχτεί ιδιαίτερα αποτελεσματική για την αντιμετώπιση πολλών διαφορετικών δυσκολιών, όπως διαταραχών άγχους, ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, κρίσεων πανικού, κατάθλιψης, και πολλών άλλων θεμάτων, όπως δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις, χαμηλή αυτοεκτίμηση, έλλειψη διεκδικιτηκότητας και δυσκολίες στη διαχείριση θυμού.
Πώς λειτουργεί
Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία είναι ένα μοντέλο θεραπείας που εστιάζει στο παρόν και στο πώς θα ανακουφιστεί ο θεραπευόμενος από τα παρόντα προβλήματα που τον δυσκολεύουν στην καθημερινότητά του. Μετέπειτα, διερευνούν βαθύτερα τις αιτίες και πώς εμπειρίες του παρελθόντος φαίνεται να έχουν οδηγήσει στις παρούσες δυσκολίες, με απώτερο στόχο να ολοκληρωθεί η θεραπεία.
Στο συγκεκριμένο μοντέλο θεραπείας, κεντρικό ρόλο κατέχει η αλληλεπίδραση μεταξύ των ‘3Σ’, δηλαδή των Σκέψεων, των Συναισθημάτων και των Συμπεριφορών ενός ατόμου. Με άλλα λόγια, το τί θα σκεφτούμε για μια κατάσταση επηρεάζει τον τρόπο που θα νιώσουμε και το πώς θα πράξουμε μετέπειτα. Δηλαδή, δεν παίζει τόσο ρόλο το γεγονός που θα βιώσουμε, αλλά ο τρόπος που θα το ερμηνεύσουμε. Ο κάθε άνθρωπος σκέφτεται διαφορετικά ακόμη κι όταν πρόκειται για το ίδιο ακριβώς γεγονός. Αυτός ακριβώς ο τρόπος που θα σκεφτεί φαίνεται να επηρεάζει άμεσα το συναίσθημά του και την συμπεριφορά του.
Στόχος της ΓΣΘ είναι να αρχίσουμε να παρατηρούμε τις σκέψεις μας και πώς αυτές μας επηρεάζουν. Καθημερινά χιλιάδες σκέψεις περνάνε από το μυαλό μας για τον εαυτό μας ή τους άλλους, κάποιες από τις οποίες είναι ιδιαίτερα αρνητικές. Αυτές οι σκέψεις φαίνεται να περνούν απαρατήρητες, επομένως είναι σημαντικό να μάθουμε να τις εντοπίζουμε. Αυτό είναι το πρώτο βήμα στην θεραπεία, έτσι ώστε να μπορέσουμε στην συνέχεια να ελέγξουμε την εγκυρότητά τους και ύστερα να περάσουμε στην αλλαγή. Η αλλαγή στις σκέψεις είναι που θα επηρεάσει με θετικό τρόπο τη διάθεση και την ευρύτερη καθημερινότητά μας.
Θεραπεία Εστιασμένη στη Συμπόνια
Compassion-Focused Therapy (CFT)
Η θεραπεία Εστιασμένη στη Συμπόνια είναι μια μορφή θεραπείας που συνδυάζει τις νευροεπιστήμες, και την εξελικτική, αναπτυξιακή και κοινωνική ψυχολογία. Το μοντέλο αυτό θεραπείας αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Paul Gilbert για την αντιμετώπιση της ντροπής και της αυτό-επίκρισης. Παρέχει ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο μοντέλο που δίνει έμφαση στην βιολογία του εγκεφάλου μας και στο πώς οι εμπειρίες που έχουμε βιώσει στη ζωή μας φαίνεται να μας διαμορφώνουν. Πυρήνας της θεραπείας είναι η ανάπτυξη ενός συμπονετικού νου που βοηθάει και επιτρέπει στον άνθρωπο να μαλακώσει τη δυσφορία και τον πόνο, μέσα από τη δημιουργία της συμπονετικής του πλευράς. Χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα ψυχολογικών διαταραχών, όπως η αντιμετώπιση του κοινωνικού άγχους, οι κρίσεις πανικού, η κατάθλιψη, οι διαταραχές πρόσληψης τροφής, η αυξημένη εσωτερική επίκριση, το βαθύ αίσθημα ντροπής, το μετατραυματικό στρες, κ.α.
Πώς λειτουργεί
Η Θεραπεία Εστιασμένη στην Συμπόνια μάς βοηθάει να καταλάβουμε και να δουλέψουμε με τον περιπλεγμένο και ατελή νου που όλοι μοιραζόμαστε. Μας μαθαίνει τρόπους να χρησιμοποιήσουμε το σώμα μας για να μπορέσει να υποστηρίξει το μυαλό μας και να αναπτύξουμε το κουράγιο, τη δύναμη και τη σοφία να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες που μας συναντούν στη ζωή.
Βασικά στοιχεία της Συμπόνιας είναι η κατανόηση της φύσης του πόνου, η σοφία για την ανάπτυξη των κατάλληλων δεξιοτήτων να απαλύνουμε τη δυσφορία και, τέλος, η δέσμευση να κινούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Σημαντικό μέρος της θεραπείας είναι να παρατηρήσουμε με ποιο τρόπο σχετιζόμαστε με τον εαυτό μας, πώς του μιλάμε και να διερευνήσουμε την αυτο-επικριτική μας πλευρά.
Η καλλιέργεια της συμπονετικής μας πλευράς περιλαμβάνει μια σειρά ασκήσεων ενσυνειδητότητας που εμπεριέχουν τόσο το σώμα όσο και το μυαλό.
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, οι θεραπευόμενοι μαθαίνουν να καλλιεργούν δεξιότητες για το πώς να είναι συμπονετικοί, φιλικοί και υποστηρικτικοί τόσο με τον εαυτό τους όσο και με τους άλλους γύρω τους, αλλά και με το πώς να αποδέχονται τη στήριξη του περιβάλλοντός τους.
Με βασικό συστατικό τη δημιουργία μιας θεραπευτικής σχέσης αποδοχής και ασφάλειας, η Θεραπεία Εστιασμένη στη Συμπόνια μάς βοηθάει να κατανοήσουμε σε βάθος τις δυσκολίες μας, ως μέρος της κοινής ανθρώπινης φύσης, και να βρούμε πιο λειτουργικούς και βοηθητικούς τρόπους αντιμετώπισης αυτών.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διεύθυνση: Ελευθερίου Βενιζέλου 69, Νέα Σμύρνη
Τηλ: (+30) 697 856 3749
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε αυτόματα τα νεώτερα άρθρα.*
*Η διεύθυνση email σας θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την αποστολή νέων άρθρων.
© 2023 Ianthi Dimitropoulou created with Wix.com